Koelbatterij

Koelbatterij

Wanneer de zomer eraan komt en het weer warmer wordt buiten, kunnen we er allemaal wel een beetje tegenop zien: lange dagen op het werk. Het binnen zitten, de hitte. Probeer je dan nog maar eens te concentreren op je taken. Dat lukt vaak voor geen meter. Het is dus maar goed dat in veel bedrijven gebruik wordt gemaakt van luchtregulatie zoals airconditioning. Maar hoe wordt die lucht eigenlijk koel gemaakt? Met een koelbatterij!

Airconditioning

We kennen allemaal de frustratie af en toe. Dat gevoel dat het op kantoor of bij jou in het gebouw net te warm of net te koud is. Dat komt omdat veel gebouwen maken voor hun airconditioning gebruik van een luchtsysteem. Deze bestaat uit een luchtbehandelingskast die samen met het verspreidingsmechanisme het klimaatsysteem vormt. Op deze manier wordt ‘het klimaat’ binnen een gebouw, dus de warmte van de lucht, centraal geregeld en hoeft er niemand aan de knoppen te draaien. Ergens ook wel fijn toch? Wanneer iedereen de macht over de verwarmingsknoppen zou hebben, wordt het pas echt een achtbaan. De een vindt het namelijk altijd te koud en draait de verwarming hoger. De ander heeft het altijd warm en zoekt constant verkoeling. Het is maar beter dat dit door een systeem geregeld wordt dus.

Hoe werkt het?

Zo’n apparaat werkt door buitenlucht ‘in te ademen’ door een luchtfilter. Vervolgens wordt deze lucht in het systeem bewerkt. Wanneer het om koude lucht gaat besluit het systeem de lucht te verwarmen en wanneer het warme lucht is zal het systeem de lucht verkoelen en deze vervolgens door het gebouw verspreiden. En hoe wordt deze lucht verwarmd of verkoeld? Precies! Door zo’n koelbatterij. Een koelbatterij bestaat vaak uit koperen buizen, aluminium elementen en een stalen frame en is gemaakt om op verschillende plekken toepasbaar te zijn. Eigenlijk kun je een koelbatterij zien als een heel groot koelelement dat je in de zomer ook gebruikt voor je koelbox of je koeltas tijdens een picknick op het strand. Alleen is deze elektrisch en speciaal gemaakt voor het verkoelen van lucht.

Frustratie

De volgende keer dat jij gefrustreerd op je werk zit vanwege de temperatuur, moet je dus maar beseffen dat het maar goed is dat het klimaat binnen jouw bedrijf centraal geregeld is. Voor je het weet zit je namelijk in een temperatuur die zo mogelijk nog onuitstaanbaarder is! En nu weet je meteen hoe zoiets werkt. Klagen over de hitte heeft dus geen zin: er zit niemand aan de knoppen, het systeem bepaalt het zelf op basis van de temperatuur buiten. Best betrouwbaar dus eigenlijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *